Loading...
Εκπαιδευτικός Οδηγός 2020-01-24T10:21:03+00:00

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Στόχος του οδηγού είναι η υποστήριξη εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την υλοποίηση σχολικών προγραμμάτων που επιδιώκουν τον κλιματικό και ενεργειακό εγγραμματισμό των μαθητών, την   εξοικονόμηση ενέργειας στις σχολικές μονάδες και την ενδυνάμωσή  της σχολικής κοινότητας για δράση για την προστασία του κλίματος.

Το περιεχόμενο του οδηγού:

Στην ενότητα 1 γίνεται αναφορά στην αναγκαιότητα για κλιματικό και ενεργειακό εγγραμματισμό στις βασικές αρχές της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία, στην ολιστική σχολική προσέγγιση και στους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στην ενότητα 2 αναδεικνύεται η δυνατότητα διασύνδεσης περιεχομένων από τα διάφορα μαθήματα με το πρόγραμμα για την προστασία του κλίματος και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στην ενότητα 3 παρουσιάζεται η μεθοδολογία εφαρμογής και αναλύονται τα δέκα βήματα για την υλοποίηση του προγράμματος σε μια σχολική μονάδα.

Στην ενότητα 4 περιλαμβάνονται μια σειρά από φύλλα εργασίας τα οποία
προτείνονται για την υλοποίηση του προγράμματος.

Στην ενότητα 5 γίνεται αναφορά σε όργανα μέτρησης που μπορεί να αξιοποιηθούν
για τη μέτρηση της θερμοκρασίας, της φωτεινότητας, της κατανάλωσης ενέργειας και
της συγκέντρωσης CO2 και παρατίθενται αντίστοιχα φύλλα εργασίας.

Στην ενότητα 6 γίνεται μια αναφορά σε τρόπους και στρατηγικές ορατότητας, δημοσιοποίησης και διάχυσης του προγράμματος.

Στην ενότητα 7 προτείνεται στον εκπαιδευτικό η υιοθέτηση του ρόλου του εκπαιδευτικού-ερευνητή που συλλέγει στοιχεία σε όλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος και αναστοχάζεται επί αυτών με στόχο την βελτίωση των εκπαιδευτικών-διδακτικών πρακτικών των δικών του και της σχολικής μονάδας γενικότερα.

 Στο παράρτημα περιλαμβάνονται δυο ερωτηματολόγια (ερωτηματολόγιο- απολογισμός αποτίμησης της εφαρμογής του προγράμματος στη σχολική μονάδα,  ερωτηματολόγιο μαθητή ( αρχικό και τελικό) με στόχο την αξιολόγηση των δράσεων που θα υλοποιηθούν.